1942

Het jaar in beelden:

 

Knooppunt Laagraven (rw12/rw22) bij Utrecht, dat in 1942 voor het verkeer werd opengesteld. Het was het eerste ongelijkvloerse knooppunt van Nederland. De boog vanuit Oudenrijn richting Berekuil (op de foto van linksonder naar linksboven) was zo scherp, dat je welhaast een engelenbewaarder nodig had om op de weg te blijven. Vandaar dat dit punt bij velen bekend stond onder de naam “Engelenbocht”. Het huidige verkeersplein dat op deze locatie ligt ontsluit de vroegere rijksweg 22, thans gemeentelijke Waterlinieweg, met de parallelbanen van de A12. 
(De foto is overigens in 1955 genomen.)

 

Op deze foto uit 1942 zien we rechts rijksweg 12, met onderaan de aansluiting van het "ongeboren kind" (Jutphaas), Naar boven gaat het richting Bunnik, en daar is ook het knooppunt met de Engelenbocht zichtbaar. Goed is te zien dat oostelijk van dit knooppunt slechts één rijbaan in aanleg is. Naar links toe zien we de rijksweg 22. Tussen het "ongeboren kind" en het knooppunt zien we de brug over de Vaartse Rijn. Deze wegvakken zijn in 1942 voor het verkeer opengesteld (maar voor de oorlog reeds in hoge mate gereed gekomen). Deze foto is genomen door de Royal Air Force.

 

Deze foto komt uit het archief van een Duitse soldaat. De brug op de achtergrond is die van rijksweg 12 over de Vaartse Rijn, die hierboven is genoemd.